Böcker från A till Ö

KrogseredsbokenKrogseredsboken

 - att leva i halländsk skogsbygd


Krogsered – Jon i Slätthults hemtrakter och födelseplatsen för nuvarande Falkenbergsrevyn. Denna gedigna bok på nära två och ett halvt kilo har arbetats fram av Krogsereds hembygdsförening. Boken beskriver alla gårdar och de flesta som bott och verkat i socknen sedan 1600-talet fram till våra dagar. Släktforskaren får garanterat sitt lystmäte men även övriga kan glädjas över de fina fastighetspresentationerna med färgfoton och intressanta människoskildringar.

 

Bokens andra del innehåller många intressanta artiklar. Vi får veta hur det var att lära sig simma i Krogsjön, en kylig sommar-upplevelse som för bara några år sedan var verklighet för de flesta barn i området. Vi kan förfasas över en del av de brott som ägt rum i gångna tider, minnas Krogseredsrevyn och Krogseredsamatörernas pjäser. Vi kan läsa om gästgivare, handlare och åkare och med fantasins hjälp ledsagas genom traktens sägner.

 

Bokkommitténs medlemmar har alla bidragit med sina specialkunskaper om socknen och sammantaget utgör boken en ovanligt välgjord och fullständig dokumentation från den tid då skogsbygden var skoglös fram till i dag.

 

Antal sidor: 576. Utgivningsår: 2011. ISBN 9789186709099.