Böcker från A till Ö

Hus-och-gatorHus och gator i Varberg

Bilder och nostalgi från 1980-talet

 

Av Magnus Gustafsson och Stefan Gustafsson

 

Hembygdsföreningen Gamla Varberg fyller 30 år. Det firas med en gedigen jubileumsbok på mer än två kilo som i bild speglar hur stadsbilden förändrats under de senaste tre decennierna. Nära tusen bilder från förr jämförs med bilder från i dag, vilket ger oss upplevelser och kunskap om äldre och nyare tiders bebyggelsemiljö. Magnus Gustafsson och Stefan Gustafsson har alltsedan tonåren dokumenterat stadens utveckling i bild. Med ett speciellt öga för de rivningshotade miljöerna har de fotograferat husen, gatorna och kvarteren i Varberg. Resultatet är en personlig och fascinerande bildbetraktelse över 80-talets Varberg.

 

Årets Hembygdsbok i Halland 2016

Hus och gator i Varberg - bilder och nostalgi från 1980-talet har av Halländska hembygdsrörelsen utsetts till Årets Hembygdsbok i Halland 2016. I den riksomfattande tävlingen om Årets Hembygdsbok i Sverige tilldelades boken ett hedersomnämnande. Så här lyder juryns motivering:

 

Med foton från i dag och för 40 år sedan dokumenteras centrala Varberg, gata för gata och hus för hus, då och nu. De sakligt neutrala bildtexterna låter bilderna tala för sig själva och vittna om hur rivningar och nybyggen kan förändra en stad – tyvärr sällan till det bättre. Den vackra boken, helt i färg och med ypperlig layout, kan med sitt omfattande material tjäna som väckarklocka och som förebild för andra som dokumenterar en hembygd under förvandling. / Olov Norin, Sveriges Hembygdsförbund

 

Antal sidor: 480. Utgivningsår: 2015. ISBN 9789186709464.