Kända och okända

 

Drottning-Blanka

Drottning Blanka. Grevinnan Blanche av Namur (i nuvarande Belgien) gifte sig med kung Magnus Eriksson 1335. Magnus höll emellanåt hov på Varbergs slott och vi kan tänka oss att hans drottning också deltog. Deras döttrar dog unga och begravdes vid Ås kloster, norr om Varberg. Var Drottning Blanka själv vilar har inte gått att få klarhet i. Teckning till Hallands Nyheter.

 

 

beda-hallberg

Beda Hallberg. När alla i Halland för några år sedan gavs möjlighet att utse årtusendets mest kända hallänning fick Beda Hallberg, född i Onsala, flest röster. Tack vare henne idé med förstamajblomman har flera miljoner kronor samlats in till hjälpbehövande sedan starten 1907.

 

 

varberg-tegner

Esaias Tegnér. "Varberg är utom all fråga det fulaste ställe i Sverige: det är nordens sanddosa, icke ett träd, icke en skugga, icke en grön fläck så långt ögat räcker." Den store skaldens rader i ett brev en god vän har ofta citerats och till och med använts i turistreklamen. Skälet till att Tegnér vistades i Varberg sommaren 1826 var att han försökte kurera sin mjältsjuka, en form av depressivt tillstånd. Han bodde på landeriet Freden som syns i bakgrunden. Ur "Bilden av Varberg" av Lars Grimbeck och Stefan Gustafsson (2007).

 

 

 

gustav-vasa

Gustav Vasa. "Sagan om hästen" från 1740 är en klassiker i svensk litteratur. Olof von Dalins skildring av hästen Grollen och hans mer eller mindre hårdhänta ryttare är i själva verket en satirisk berättelse om Sverige och dess regenter. Dalin börjar sin historia med Gustav Vasa. Teckningen användes till Olof von Dalinsällskapets nyutgåva av boken från 2008.

 

 

kristina

Drottning Kristina. "Blända var en hurtig flicka och satt så tappert i sadlen" skriver Olof von Dalin. Men Blända hoppade snart av Grollen och skyndade iväg på nya äventyr till Rom.

 

 

karl-xi

 

Karl XI. Ryttaren Frey uppfostrade Grollen, tog väl hand om honom och bjöd på gott bete. "Frey var en god hushållare och tålte inget tramp i gräsvallen" skriver Olof von Dalin.

 

 

von-dalin

Olof von Dalin. I slutet av "Sagan om hästen" har Dalin hunnit fram till sin egen tid. Han skriver att han är "född i en vrå på Svedjenäs". Den vrån var Vinberg i mellersta Halland där hans far var präst.

 

 

erik-glipping

 

Erik Glipping. År 1286 övernattade den danske kungen Erik i Finderup på Jylland. Några sammansvurna män bröt sig in hos kungen och tog hans liv. En av dem som fick skulden för mordet var greve Jakob Nielsen som flydde till sitt grevskap norra Halland. På en bergsknalle just där den öppna strandlinjen övergår i skärgård byggde han ett fäste. Det blev upprinnelsen till Varbergs fästning.

 

 

stacke-junkrar

Stacke junkrar. Bröderna Göran och Olof Silverlood blev ryktbara för sitt äventyrliga liv på 1600-talet. De huserade på Stackenäs, en gård i nuvarande Karl Gustavs socken i Varbergs kommun. Göran stupade på ett slagfält och brodern förklarades fredlös efter att ha dödat en motståndare i en duell. Den otillgängligt belägna grotta dit Olof flydde för att hålla sig undan rättvisan kan folktraditionen peka ut än i dag.

 

 

von-dobeln

Johan Jacob Döbelius var medicinprofessorn som blev ett varumärke. Hans nuna pryder etiketten på flaskor med mineralvatten från Ramlösa. Döbelius föddes i Tyskland 1674, hamnade tillfälligtvis i Sverige och grundade Ramlösa Brunn 1707. Tio år senare bosatte han sig på Björkholms säteri i Veddige, nuvarande Varbergs kommun, där han bodde fram till sin död 1743.

 

 

swedenborg

G V E Svedenborg var reservman vid ingenjör Andrées nordpolsexpedition 1897. Som väl var behövde han inte rycka in - färden som företogs med luftballong mötte sitt öde i ismassorna. Svedenborg flyttade omsider till Varberg och blev systembolagsdisponent.

 

 

severin-nilson-asige

Severin Nilson. Många hallänningar har en målning av denne uppskattade och produktive konstnär som föddes Asige socken 1846. Han var verksam i Stockholm men släppte aldrig kontakten med Halland, varifrån han hämtade motiv till sina målningar av landskap och folkliv. Teckningen är avsedd för en informationstavla vid Severin Nilsons barndomshem som ingår i Ekomuseum Nedre Ätradalen.

 

 

kungen-preussen

Kungen av Preussen har en viktig roll i "Sången från himlen" av Stefan Petzén och Stefan Gustafsson.

 

 

 

tenor

Ensemblen i "Skaffa mig en tenor". Huvudperson i 2008 års uppsättning av Hallarnas Skådespelarlag var tenoren Lino Merelli. Han gestaltades av Lennart Jonsson, och föreställningarna gavs i det fria på borggården i Halmstad.

 

anders-och-johanna

Anders och Johanna. Två alldeles vanliga hallänningar anno 1910. Bild till Hallands Nyheter.

 

 

jattekul

Typisk glädjespridare.