Uno-Larsson

Förlag Utsikten Stiftelse

 

Förlag Utsikten startades 1984 av författaren och förlagsdirektören Uno Larsson (1924–1997) i Varberg. Han ombildade förlaget till en stiftelse för att kunna bistå framför allt halländska skribenter och hembygdsföreningar med utgivning av böcker. Förlag Utsiktens bokproduktion övertogs 2010 av Utblick Media men utdelningen av författarpriset fortsätter som förut.

 

Styrelsen för Förlag Utsikten Stiftelse: Ingvar Andersson (ordförande), Varberg; Bertil Carlsson, Varberg; Stefan Gustafsson, Halmstad och Ann Thorzén, Spannarp.

 

 

Förlag Utsiktens författarpris

 

Tack vare låga omkostnader har Förlag Utsikten sedan 1999 kunnat dela ut författarpris till skrivare och hembygdsforskare i Halland. De senaste åren har prissumman utgjorts av 10 000 kronor vardera till två pristagare. För mer information, kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

 

 

Tidigare pristagare

 

150419

Förlag Utsiktens författarpris 2015 utdelades den 19 april i Fjärås. Pristagare var Föreningen Hunehals Borg (på bilden ordförande Rose-Marie Eriksson), som forskar kring medeltidsborgen Hunehals vid Kungsbackafjorden, samt Carl Anders Lundgren (sittande) och Gert Nelje, lokalhistoriker och författare från Varberg.

 

 

140427-3021

Förlag Utsiktens författarpris 2014 utdelades den 27 april i Tofta bygdegård. Pristagare var dels Föreningen Halländska 1600-talskällor (Andreas och Anna Karlsson) som forskar och skriver om 1600-talet i Halland, dels Skällinge hembygdsförening som är i färd med att utarbeta socknens första hembygdsbok. Från vänster: Ingvar Andersson (ordförande i Förlag Utsikten), Anna Karlsson, Andreas Karlsson och Gunnel Klasson (ordförande i Skällinge hembygdsförening).

 

Utsikten-130421-01

Bo Emanuelsson, Veddige, och Asige hembygdsförening tilldelades Förlag Utsiktens författarpris 2013. Priset utdelades i samband med den halländska hembygdsrörelsens frågesportfinal i Söndrums församlingsgård den 21 april. Bo är en idog hembygdsförfattare vars forskningar hittills har resulterat i tre digra volymer om Veddige. Asige hembygdsförening arbetar för närvarande med en hembygdsbok, den första som skrivits om socknen. Föreningen representerades av Berit Alexandersson som nyligen avgått som mångårig ordförande i hembygdsföreningen. I mitten Bertil Carlsson från Förlag Utsikten.

 

120422-borje-peter

Börje Larö och Peter Lundqvist tilldelades Förlag Utsiktens författarpris 2012. Priset utdelades i samband med den halländska hembygdsrörelsens frågesportfinal i Edenberga den 22 april. Börje är mångårig journalist och ägnar sig bland annat åt att berätta om Varberg i gamla tider. Peter är Halmstadkännare med S:t Nikolai kyrka som specialitet. Hans forskning har resulterat i en rad uppsatser och skrifter om kyrkans historia.

 

 

Pristagare genom åren:

 

2018

Harplinge hembygdsförening

Lennart Larsson, Torpa

 

2017

Bengt Gärdfors, Laholm

Falkenbergs kultur- och hembygdsförening

 

2016

Lennart Hjelmstedt, Varberg

Slöinge hembygdsförening

 

2015

Föreningen Hunehals borg

Carl Anders Lundgren, Varberg

Gert Nelje, Varberg

 

2014

Föreningen Halländska 1600-talskällor (Andreas och Anna Karlsson)

Skällinge hembygdsförening

 

2013

Bo Emanuelsson, Veddige

Asige hembygdsförening

 

2012

Börje Larö, Varberg

Peter Lundqvist, Halmstad

 

2011

Sven Larsson, Falkenberg

Krogsereds hembygdsförening

 

2010

Kommittén bakom Vår Bygd

Stig Tornehed, Växjö

 

2009

Hembygdsföreningen Gamla Varberg

Skrea Hembygdsförening

 

2008

Birgitta Wiman och Håkan Håkansson, Halmstad

Söndrums Hembygdsförening

 

2007

Knäreds Forskarring & Hembygdsförening

Föreningen Gamla Laholm

 

2006

Maj-Britt Bennheden, Morup

Anna-Lena Nilsson, Varberg

 

2005

Frillesås-Landa hembygdsgille

Hanhals hembygdsgille

 

2004

Inga-Lisa Andersson, Värö

Gunnar Svensson, Värö

 

2003

Birgitta Holmén, Hyltebruk

Ingemar Rosengren, Halmstad

 

2002

Kommittén bakom tidskriften Höksbladet

Kurt Karlsson, Ysby

 

2001

Frithiof Bengtsson, Vessigebro

Kommittén bakom Krönika från Fagereds pastorat

 

2000

Alva Peterson, Varberg

Carl-Olof Samuelsson, Frillesås

 

1999

Ivar Larsson, Tvååker

Jan-Olof Nilsson, Falkenber