Utblick Media - böcker och bilder

 

stina-breddare

 

Utblick Media producerar och ger ut böcker, främst med anknytning till Halland. Vi erbjuder också grafisk form och tecknade illustrationer av Stefan Gustafsson. Klicka in på vårt bildgalleri och se ett urval teckningar!

 

Årets Hembygdsbok i Halland 2017

Bland borgarbarn och busfrön - Barn och ungdomar i 1600-talets Halland av Andreas Karlsson och Anna Karlsson har av Halländska hembygdsrörelsen utsetts till Årets Hembygdsbok i Halland 2017.

varberg-i-ord.jpg

Flabusar

Flåbusar, fähundar och rackarkonor

Skällsord i Halland i gångna tider Del 2

 

Av Andreas Karlsson och Anna Karlsson

 

Flåbuse, biällkarl, merrefloer, tröglerska, skorvnacke, lortsugga, kåltäva, bomsa-ko, kätta, slössa, fickfacklare, godfar, rackarpack, snorhund, bakdantare och flugagap är några färgstarka skällsord som hallänningarna använde sig av i gångna tider. Men vad betyder de märkliga orden och hur användes de? Varför säger en del "ta en rackare" när de ska ta en sup och varför blev en kvinna år 1649 förtvivlad när någon påstod att hon hade gått baklänges?

 

I ett 50-tal berättelser möter vi män och kvinnor som i gångna tider vräkt ur sig otidigheter. Boken bjuder dessutom på ett rikt mått kulturhistoria.

 

Antal sidor: 136. Utgivningsår: 2020. ISBN 978-91-98566451