Utblick Media - böcker och bilder

 

stina-breddare

 

Utblick Media producerar och ger ut böcker, främst med anknytning till Halland. Vi erbjuder också grafisk form och tecknade illustrationer av Stefan Gustafsson. Klicka in på vårt bildgalleri och se ett urval teckningar!

 

Vad är på gång? Klicka in på vår bilddagbok och se bilder från verksamheten!

 

Årets Hembygdsbok i Halland 2016

Hus och gator i Varberg - bilder och nostalgi från 1980-talet har av Halländska hembygdsrörelsen utsetts till Årets Hembygdsbok i Halland 2016. I den riksomfattande tävlingen om Årets Hembygdsbok i Sverige tilldelades boken ett hedersomnämnande. Så här lyder juryns motivering:

 

Med foton från i dag och för 40 år sedan dokumenteras centrala Varberg, gata för gata och hus för hus, då och nu. De sakligt neutrala bildtexterna låter bilderna tala för sig själva och vittna om hur rivningar och nybyggen kan förändra en stad – tyvärr sällan till det bättre. Den vackra boken, helt i färg och med ypperlig layout, kan med sitt omfattande material tjäna som väckarklocka och som förebild för andra som dokumenterar en hembygd under förvandling. / Olov Norin, Sveriges Hembygdsförbund

varberg-i-ord.jpg

BorgarbarnBland borgarbarn och busfrön

Barn och ungdomar i 1600-talets Halland

 

Av Andreas Karlsson och Anna Karlsson

 

Hur var det att växa upp i Halland under 1600-talet? Vad behövde föräldrarna tänka på för att det skulle gå bra i livet för deras döttrar och söner? Folktron genomsyrade hela tillvaron. Om en havande kvinna släppte en gäst över tröskeln kunde barnet bli en tjuv, stänkte det stekflott i ansiktet när hon stod vid spisen riskerade barnet att få fula märken. De flesta barn fick börja arbeta vid unga år. Människosynen skiljde sig från våra dagar, exempelvis var straffen för dem som begick fel fullständigt oproportionerliga. Men det förekom också tidlösa busstreck - som skolgossarna som ryckte upp strandridarens morötter.

 

Utgivningsår: 2016. 392 sidor. ISBN 978-91-86709-74-7.