Utblick Media - böcker och bilder

 

stina-breddare

 

Utblick Media producerar och ger ut böcker, främst med anknytning till Halland. Vi erbjuder också grafisk form och tecknade illustrationer av Stefan Gustafsson. Klicka in på vårt bildgalleri och se ett urval teckningar!

 

Årets Hembygdsbok i Halland 2017

Bland borgarbarn och busfrön - Barn och ungdomar i 1600-talets Halland av Andreas Karlsson och Anna Karlsson har av Halländska hembygdsrörelsen utsetts till Årets Hembygdsbok i Halland 2017.

guide-till-halland-3.jpg

BorgarbarnBland borgarbarn och busfrön

Barn och ungdomar i 1600-talets Halland

 

Av Andreas Karlsson och Anna Karlsson

 

Hur var det att växa upp i Halland under 1600-talet? Vad behövde föräldrarna tänka på för att det skulle gå bra i livet för deras döttrar och söner? Folktron genomsyrade hela tillvaron. Om en havande kvinna släppte en gäst över tröskeln kunde barnet bli en tjuv, stänkte det stekflott i ansiktet när hon stod vid spisen riskerade barnet att få fula märken. De flesta barn fick börja arbeta vid unga år. Människosynen skiljde sig från våra dagar, exempelvis var straffen för dem som begick fel fullständigt oproportionerliga. Men det förekom också tidlösa busstreck - som skolgossarna som ryckte upp strandridarens morötter.

 

Utgivningsår: 2016. 392 sidor. ISBN 978-91-86709-74-7.