Utblick Media - böcker och bilder

 

stina-breddare

 

Utblick Media producerar och ger ut böcker, främst med anknytning till Halland. Vi erbjuder också grafisk form och tecknade illustrationer av Stefan Gustafsson. Klicka in på vårt bildgalleri och se ett urval teckningar!

 

Vad är på gång? Klicka in på vår bilddagbok och se bilder från verksamheten!

 

Årets Hembygdsbok i Halland 2016

Hus och gator i Varberg - bilder och nostalgi från 1980-talet har av Halländska hembygdsrörelsen utsetts till Årets Hembygdsbok i Halland 2016. I den riksomfattande tävlingen om Årets Hembygdsbok i Sverige tilldelades boken ett hedersomnämnande. Så här lyder juryns motivering:

 

Med foton från i dag och för 40 år sedan dokumenteras centrala Varberg, gata för gata och hus för hus, då och nu. De sakligt neutrala bildtexterna låter bilderna tala för sig själva och vittna om hur rivningar och nybyggen kan förändra en stad – tyvärr sällan till det bättre. Den vackra boken, helt i färg och med ypperlig layout, kan med sitt omfattande material tjäna som väckarklocka och som förebild för andra som dokumenterar en hembygd under förvandling. / Olov Norin, Sveriges Hembygdsförbund

guide-till-halland-2.jpg

hagbard-o-signeHagbard och Signe

Ett kärleksdrama baserat på en folksaga från vikingatiden

 

Av Peter Adler

 

Den tragiska berättelsen om kärleksparet Hagbard och Signe är en urgammal nordisk folksaga. Den nedtecknades på 1200-talet av den danske biskopen Saxo, men nämns redan av de gamla isländska skalderna. Ur Saxos krönika hämtade William Shakespeare skildringen av den danske prinsen Hamlet, och hans mästerverk Romeo och Julia har stora likheter med det drama som utspelas kring Hagbard och Signe. Det handlar om blodig maktmamp, försvar av hedern pch priset för förbjuden kärlek.

 

Författaren Peter Adler har gett Saxos tidlösa tragedi en form som gör den tillgänglig för nutida läsare, samtidigt som han följer den ursprungliga berättelsens huvudlinjer. Peter bor för övrigt på en av de platser som gör anspråk på att vara den ursprungliga skådeplatsen för det omskrivna kärleksdramat, byn Asige i Halland. Hans bakgrund som journalist och historiker ger skildringen närvaro och trovärdighet samt förstärker dess aktualitet i vår tid.

 

Berättelsen illustreras med teckningar av Stefan Gustafsson. Boken är utgiven av Asige hembygdsförening i samarbete med Utblick Media.

 

Antal sidor: 168. Utgivningsår: 2015. ISBN 978-91-86709-48-8